Vanliga frågor om ekologisk skönhetsvård och ingredienser

Här får du svar de vanligaste frågorna som vi får i butiken samt att du kan lära dig mer om ingredienser, både bra och dåliga. Om du inte hittar svar på dina frågor här eller önskar mer information vänligen maila info@swedishbeautyfactory.com så hjälper vi dig.

 

Frågor om hår & hårvård

Mitt hår blir trassligt av mitt nya, ekologiska schampo, varför?

Den vanligaste orsaken till detta är att ditt hår har börjat detoxa bort syntetiska ingredienser. Detta är en naturlig process av rening och kan pågå i ca 2 veckor eller mer.

Min hårbotten är torr och flagnar, varför?

Den finns många orsaker till att hårbotten blir torr och flagnar och de vanligaste är: Stress, torr luft, överkänslighet mot schampo eller stylingprodukter (icke ekologiska produkter innehåller många ingredienser som lätt retar upp huden och gör den känslig och irriterad), dålig kosthållning.

Vad kan jag göra för att behandla torr hårbotten?

Se över vad du tror är orsaken och behandla därefter, om du tror att det beror på inre orsaker eller kosten korrigera detta samtidigt som du använder ett schampo och en vårdande produkt för hårbotten. Zenz Therapys Kamomill Schampo och Patchouli Schampo, Rostedt Eucablast Schampo, samt John Masters Organics Zink & Sage Schampo lindrar besvär med torr hårbotten och återfuktar. Använd även Zenz Therapys Kamomillolja efter hårtvätt i hårbotten för att tillföra fukt och lugnande eteriska oljor.

 

Frågor om ekologisk parfym

Hur ska jag förvara min Rich Hippie parfym?

Förvara den mörkt och svalt.

Min parfym sitter inte så länge, varför?

Om din hy är torr har parfymen svårt att få fäste och kan behöva lite hjälp. Smörj in dig med en doftfri body lotion eller kroppsolja innan du applicerar parfymen så kan den sitta längre.

 

Ingredienser

Vill du veta mer om ingredienser? Kolla in Skin Deep, Environmental Working Groups hemsida som är en online bibel för alla intresserade.

A

Acrylates Copolymer

Ett syntetiskt ämne som används när man gör akrylnaglar samt i hårspray för dess fixerande egenskaper. Denna ingrediens anses som säker.

C

Glyceryl Oleate/Stearate 

En milt hudrengörande och återfuktande syntetisk ingrediens på vegetabilisk bas som kan irritera huden.

Cocamidopropyl Betaine (Betain)

En syntetisk ingrediens som rengör löser fett och smuts. Hittas i schampo och hudrengöringsprodukter m.fl. Betain anses som milt och används mycket i barnschampo trots att det kan ge allergiska reaktioner på huden och kontakteksem, det kan dock bero på föroreningar snarare än på betainet självt.

Coco-Glucoside

En löddrande och rengörande syntetisk ingrediens som återfinns i schampo och hudrengöringsprodukter. Anses som oskadligt och är ett vegetabiliskt ämne som tillkommer genom en reaktion mellan glukos och kokosolja.

D

Decyl Glucoside (Sockertensid)

Syntetisk ingrediens som är ett effektivt rengörande men ändå hudvänligt ämne som används i rengöringsprodukter som schampo och duschcreme. Används i tensidblandningar för att mildra dem och ses då ofta tillsammans med starkare irriterande ämnen som laurylsulfat, betain eller ammoniumsulfat.

F

Formaldehyd

Hittas oftast i nagellack, nagelstärkare, och hudvårdsprodukter. Kan ge allergiska reaktioner och utslag. Misstänks orsaka DNA-skador och cancer på laboratorieråttor. Används vid balsamering av lik och likdelar. Vissa konserveringsmedel frigör formaldehyd t.ex Quaternium-15, DMDM Hydantoin, Imidazolidinyl urea, Diazolidinyl urea och Sodium hyrdoxymethylglycinate. 

Fragrance/Perfume

Dofter framställda på syntetisk väg. De flesta syntetiska doftämen innehåller ftalater som är hormonstörande.

Ftalater

Ett hormonstörande ämne som finns i syntetiska dofter, hudvårdsprodukter och nagellack.

K

Keratin

Keratin är ett starkt ämne som finns naturligt i hår, hud och naglar.

M

Mineralolja (Mineral Oil, Paraffinum Liquidum, Vaselin, Paraffin, Vit mineralolja, Medicinsk vitolja, Oleum petrolen, Oleum vaselini, Paraffinum, Vaselin Oil, E 905, Paraffin Oil, Liquid paraffin)

Mineralolja utvinns ur råolja och tillsätts i skönhetsprodukter som mjukgörare men saknar vitaminer eller andra nyttiga ämnen. Mineraloljor har sammankopplats med andningsbesvär.  

P

Parabener

Parabener används som konserveringsmedel för att hämma bakterietillväxt och förlänga livstiden på produkter. Parabener används i stor utsträckning trots att de ofta orsakar allergiska reaktioner och hudutslag. Parabener är gifitiga i högre doser och har sammankopplats med cancer som en potentiell cancerogen (cancerframkallande ämne).  En produkt som innehåller parabener är giftig om den sväljs eller inhaleras och kan orsaka irritation på hud, i ögon och i luftvägar. Parabener heter i ingredienslistan: methyl, ethyl, propyl, butyl eller benzyl följt av ordet paraben.

PEG  (Polyethylene Glycol, ibland följd av ett nummer)

PEG är syntetiska emulgeringsmedel som används för att förhindra att produkter som består av vatten och fett skär sig. Emulgeringsmedel påverkar konsistensen på produkten och PEG fungerar också som återfettare i ex. flytande tvål. PEG-derivater kan vara förorenade med 1,4 Dioxan som är cancerframkallande. PEG-derivater kan brytas ner vid oxidering (t.ex. när produkten blir gammal) varvid formaldehyd kan bildas. PEG gör dessutom huden genomtränglig för främmande ämnen och bör inte användas på skadad hud.

S

Sulfater (går under många beteckningar och börjar oftast med Sodium Lauryl/Laureth... SLS och SLES är en vanlig förkortning)

 Sulfater används i schampo och hudrengöringsprodukter för dess kraftigt avfettande och löddrande egenskaper. Är starkt hudirriterande.

T

Tocopherol (Vitamin E)

Är vanligt som ersättning för parabener som konserveringsmedel i ex. ekologiska produkter. E Vitamin är även vanligt i ansiktskrämer för dess återfuktande och läkande egenskaper.